Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τις προάλλες δηλώσατε  ότι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν αρκεί για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων. Προσθέσατε δε ότι από κάπου αλλού βγαίνουν αυτές, από πού κατά τη γνώμη σας;
Συμμερίζεστε την απόφαση Βερελή, με αφορμή το επεισόδιο Τσουκάτου, ότι «διαχρονικά τα ταμεία όλων των κομμάτων κάπως έτσι γέμιζαν». Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, με οικονομικές ενισχύσεις από επιχειρηματίες ή εταιρείες που, ενδεχομένως, κλείνουν και συμβάσεις με το δημόσιο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω  ότι αυτή η διαπίστωση δεν είναι νέα, δεν διαπίστωσα εγώ αυτό που όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν. Και βεβαίως αυτό αφορά όλα τα κόμματα. Αν ανατρέξετε στον τύπο της εποχής, όταν ο κ. Καραμανλής ανεδείχθη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, το 1997, κυριαρχούσε η είδηση- επί πολύ καιρό- ότι παρέλαβε από τον προκάτοχο του κ. Μ. Έβερτ μαύρη τρύπα, 10 δις δρχ. Κανείς πολίτης δεν πληροφορήθηκε στη συνέχεια και μέχρι σήμερα  γιατί και κυρίως πως καλύφθηκε το υπέρογκο ποσό.
Αυτό που εγώ πρότεινα πρόσφατα είναι πολύ απλό.  Η δαπάνη της λειτουργίας των κομμάτων – η διοικητική - είναι συγκεκριμένη. Αυτή σωστά καλύπτεται από το κράτος κατ’ επιταγή του Συντάγματος κατά το οποίο τα κόμματα είναι το συστατικό στοιχείο της λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Οι υπόλοιπες μεγάλες δαπάνες είναι η διακίνηση των ετεροδημοτών και οι διαφημιστικές καμπάνιες. Η πρώτη-που με τον Νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2002 οι ετεροδημότες μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους- έχει ελαχιστοποιηθεί  αυτή η δαπάνη, η οποία μπορεί τελικώς να μηδενισθεί πλήρως.
Από την άλλη,  την  διαφημιστική  καμπάνια - την τηλεοπτική κυρίως-  πηγάζει η μεγάλη οικονομική αιμορραγία. Αυτή η δαπάνη και κάθε διαφημιστική δαπάνη θα πρέπει με Νόμο να καταργηθεί όπως συμβαίνει και με τις δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών, που επίσης με Νόμο του ΠΑΣΟΚ σχεδόν απαγορεύθηκε. Τα κόμματα πρέπει να στηρίζονται στον ιδεολογικό τους προσανατολισμό και στα προγράμματά τους.  Μέσα σε μια τετραετία έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν με νηφαλιότητα στη Βουλή, στις πλατείες, στις τηλεοράσεις το σύνολο των προτάσεών τους. Γιατί πρέπει να συμπεριφέρονται ως καταναλωτικά διαφημιζόμενα προϊόντα ; Η ύπαρξη των προεκλογικών σποτ με προσβάλει. Καταργούμενα δεν θα εξαλειφθούν μόνο  οι οικονομικές δαπάνες  των κομμάτων που οδηγούν πολιτικούς και κόμματα στις αγκάλες ισχυρών φυσικών ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, αλλά θα είναι μια ισχυρή τονωτική ένεση στον πολιτικό μας πολιτισμό. Βεβαίως, επειδή είμαι ρεαλιστής, γνωρίζω ότι ο εκμαυλισμός μεμονωμένων  πρόσωπων θα εξακολουθεί να υπάρχει γιατί απλώς είναι θέμα προσώπων και τα κόμματα  -στις επιλογές των προσώπων –πρέπει να θέσουν άλλες προτεραιότητες και  άλλα προαπαιτούμενα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Το σκάνδαλο της Siemens και η εξαγορά Γερμανού φαίνεται να αγγίζουν και τα δυο μεγάλα κόμματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στον δικομματισμό; Ποιες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι ο τρόπος ο μακρόσυρτος που επέλεξε η κυβέρνηση- αρνούμενη την Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής- έχει οδηγήσει μια κρίσιμη ομάδα πολιτών που επέλεγαν κόμματα εξουσίας να καλλιεργηθεί η  πεποίθησή  ότι όλοι είναι ίδιοι.
Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του εδώ και τρία χρόνια επιμένει καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την διαφάνεια στον δημόσιο βίο της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία έχοντας την αίσθηση ότι απ’ τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων ακόμα και εκείνων των ψιθύρων βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και ευτυχής, σφυρίζει αδιάφορα. Όμως  το κουβάρι, απ’ ότι φαίνεται δεν έχει πλήρως ξετυλιχθεί οπότε και κανείς δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει αύριο. Το σκηνικό κάθε άλλο παρά στατικό είναι. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε χαρακτηρίσει σκάνδαλο την πώληση του ΟΤΕ και τώρα με αφορμή την υπόθεση Γερμανός ζητάτε να μην ισχύσει η συμφωνία. Θα αναζητήσετε πέρα από πολιτικές και ποινικές ευθύνες , για το θέμα, από αρμόδιους υπουργούς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς από την μεταπολίτευση και μετά δημιουργήσαμε πολυνομία. Οι νόμοι που παρήχθησαν από την ελληνική Βουλή είναι πολλαπλάσιοι των αναγκών. Ένα μεγάλο μέρος τους μένει ανενεργό ή με πολιτικές αποφάσεις βρίσκονται «εν υπνώσει», π.χ. ο Νόμος για την εκκλησιαστική περιουσία, ο Νόμος για την «απόσυρση κτιρίων», που ως Υπουργός Αιγαίου εισηγήθηκα, ψηφίστηκε το 2003 και ουδέποτε εφαρμόστηκε, από τη Νέα Δημοκρατία.
Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να μην τον ενεργοποιήσει αναμένοντας την λήξη της δικαστικής διαδικασίας τουλάχιστον αυτήν της Γερμανίας  όπου έχει προβλήματα μεγάλα η Deutche Telekom. Είναι γνωστό πόσο είναι σφιχταγκαλιασμένη με την συμπατριώτισσά της Siemens. Υπομονή έχουμε πολλά να δούμε και να ακούσουμε ακόμα.
Ας αναμένει η κυβέρνηση την οριστική κατάληξη της υπόθεσης Siemens. Σημειώστε ότι μετά βεβαιότητας θα οδηγηθούμε σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία θα απονείμει ευθύνες σε πολιτικούς κατά το Σύνταγμα. Όταν όλα αυτά ολοκληρωθούν ας συνεχίσει την εκποιητική της δραστηριότητα, όχι όμως με τόση πρεμούρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι πληροφορίες θέλουν τον Γ. Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο να εξαγγείλει την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Πως μπορεί αυτή να πάρει σάρκα και οστά και τελικά, από τι έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ ώστε να σταματήσουν τα ποσοστά του να έχουν καθοδική πορεία στα γκάλοπ και να ανακτήσει την χαμένη του αξιοπιστία στον κόσμο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την επομένη του Συνεδρίου αλλά και από την Θεσσαλονίκη προχθές ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι πρέπει ο χώρος μας  να ανασυνταχθεί . Πιστεύω πιο πολύ σ’ αυτήν την έννοια, από εκείνη της επανίδρυσης, η οποία κατατίθεται  τα τελευταία χρόνια συνεχώς.
Ένας πολιτικός χώρος που κυριάρχησε ιδεολογικά και πολιτικά τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια, δεν ακυρώνεται. Μήπως στην Δημοκρατική Ευρώπη ιστορικοί πολιτικοί σχηματισμοί ισχυρά κόμματα όπως π.χ. το Γκωλικό στη Γαλλία ή  το Εργατικό και το Σοσιαλιστικό στην Αγγλία και την Ισπανία δεν πέρασαν κλυδωνισμούς και δεν τους αποδόθηκαν σκάνδαλα; Αυτοκαταργήθηκαν μόνο πρώην κομμουνιστικά κόμματα του τέως ανατολικού μπλοκ που λειτουργούν στο όνομα και μόνο της προσωπολατρίας και του αλάθητου του ενός ανδρός. Αυτά όμως ήταν αποκλειστικά συνυπεύθυνα για την ανελευθερία και την οπισθοδρόμηση των λαών τους. Γι’ αυτό έσπευσαν μετά το 1989 να «μεταμφιεστούν». Άποψή μου είναι ότι εάν σήμερα και στο μέλλον το ΠΑΣΟΚ πορευθεί με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, με αυτοπεποίθηση και με συμπαγή ενότητα, και μέσα από την διαφορετικότητα, τότε θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στα πολιτικά πράγματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες ευρωεκλογές  θα τεθεί, πιστεύετε, ξανά θέμα αρχηγίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κανείς δεν πάει στη μάχη του πολέμου για να χάσει. Σήμερα κυβερνά η Νέα Δημοκρατία και θα εισπράξει και την αδιαφάνεια των πολιτικών της που οδήγησαν στην διαλυτική κατάσταση τη χώρα αλλά και την ανέχεια στην οποία οδήγησε  ένα μεγάλο μέρος του λαού. Δεν μπορώ να σχολιάσω λοιπόν την προοπτική ήττας.